Projekti

1.Očistimo Šćedro!

Svake godine obale Šćedra prekrivene su velikom količinom otpada koja morem dolazi od neodgovornih nautičara, velikih brodova ili odbacivanjem na kopnu. Udruga poduzima godišnju akciju čišćenja u zimskom razdoblju kako bi sačuvala otok, njegov okoliš i prirodnu baštinu.

 

 • Uz Šćedro se često može sresti i dobri dupin (lat. Tursiops truncatus). Dobri dupin ima izduženi hidrodinamični oblik tijela, a boja varira od tamno plave do smeđe-sive na leđima, preko svijetlo sive na bokovima i bijele na trbuhu, koja može poprimiti i ružičastu nijansu tijekom ljeta kad je temperatura mora viša. Odrasli dobri dupini dugački su od 2 do 4 metra, a težina se može kretati između 100 i 500 kg.

 • U povijesnim zapisima Šćedro se spominje od rimskog doba. Tada se otok zvao Torkola, a na njemu je bila smještena rimska taurida. Baš ovdje se 47.godine prije Krista odigrala presudna bitka za Jadran u kojoj je Cezarova flota pobijedila Pompejevu. Cezarov zapovjednik Publije Vatinije nanosi tada poraz Pompejevoj floti i osvaja Vis koji postaje Cezarova luka.

 • DONACIJE

  Postanite podupiratelj aktivnosti udruge i sačuvajte Šćedro od onečišćenja! Svi podupiratelji primit će kvalitetnu majicu jedinstvenog dizajna kao uspomenu na Šćedro i znak svoje podrške, a naše zahvalnosti. Ispunite formular, ispišite ga i pošaljite zajedno sa uplatnicom poštom, faksom ili e-mailom:
  Udruga prijatelji otoka Šćedro
  Zavala 227, 21465 Jelsa
  Fax: 021/767031
  info@prijatelji-otoka-scedro.hr • novosti i događanja

  11/10/2011
  Ured državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Služba za opću upravu, Ispostava Hvar odobrio je udruzi Prijatelji otoka Šćedro upis u Registar udruga Republike Hrvatske.
  više >>